Τρία πρόσωπα είναι αυτά που έχουν απασχολήσει την πυροσβεστική αρχή με τα καμώματά τους, μιας και τα ονόματά τους μπλέχτηκαν σε υποθέσεις πυρκαγιάς.
Χρέος μας είναι να αναφερθούμε σε αυτά τα πρόσωπα, που ταλαιπώρησαν τόσο τους πυροσβέστες,
όσο και τους ψυχολόγους, αλλά και τους ψυχιάτρους, θέτοντας το επιστημονικό ερώτημα, αν η πυρομανία, πυρολατρία και πυρολαγνεία είναι ψυχικές-ψυχολογικές ασθένειες εκ γενετής ή παρουσιάζονται κατά τα πρώιμα παιδικά χρόνια ή κατά την εφηβεία, και αν σε αυτά προστίθενται και τα βιώματα που αποκομίζουν από το γύρω περιβάλλον.
Ας εξετάσουμε όμως τις τρεις συγκεκριμένες προσωπικότητες ξεχωριστά.
Γιαχβέ:
Έκανε καριέρα γράφοντας σε μαντρότοιχους το όνομά του με τέσσερα γράμματα και διαδίδοντας παντού πως είναι ο μοναδικός και αληθινός θεός, δημιουργός του σύμπαντος και εκπληρωτής των υποσχέσεών του. Όποιος διαφωνούσε μαζί του, έριχνε φωτιά και τον έκαιγε.
Ηρόστρατος:
Για να μείνει το όνομά του στην ιστορία, έκλεψε από παρακείμενο περίπτερο σπίρτα, αναπτήρες και οινόπνευμα, και πυρπόλησε το 356 π.κ.χ. το περίφημο Αρτεμίσιο, δηλαδή το ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο.
Νέρωνας:
Ρωμαίος αυτοκράτορας, λάτρης της μουσικής και των αγώνων. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δήλωσαν πως τον είδαν να παίζει ποντιακή λύρα και να ακολουθεί τον Απόλλωνα Καλαμαριάς σε όλους του τους αγώνες. Κατηγορήθηκε πως αυτός ήταν που έβαλε φωτιά στη Ρώμη το 64 μ.κ.χ.
κείμενο: Θεοδωρίδης Βλαδίμηρος