Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2011


Η Μάχη των Θερμοπυλών είχε διάρκεια τριών ημερών και διεξήχθη μεταξύ της συμμαχίας των ελληνικών πόλεων-κρατών, με αρχηγό τη Σπάρτη, και της Περσικής Αυτοκρατορίας του Ξέρξη Α', κατά τη δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα. Διεξήχθη ταυτόχρονα με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 480 π.Χ, στα στενά των Θερμοπυλών. Αυτή η περσική εισβολή πραγματοποιήθηκε μετά την πρώτη περσική εισβολή στην Ελλάδα, κατά την οποία οι Πέρσες ηττήθηκαν από τους Αθηναίους στη μάχη του Μαραθώνα.

Πολύς κόσμος παρακολούθησε την εκδήλωση

Ο Ξέρξης συγκέντρωσε μεγάλο στρατό και στόλο, και επιτέθηκε με στόχο να καταλάβει όλη την Ελλάδα. Ο Αθηναίος στρατηγός Θεμιστοκλής πρότεινε ότι οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν τη περσική προώθηση στα στενά των Θερμοπυλών και στο Αρτεμίσιο.


Μια ελληνική δύναμη με περίπου 7.000 άνδρες βάδισε βόρεια για να κλείσει τα στενά το καλοκαίρι του 480 π.Χ. Ο περσικός στρατός, ο οποίος σύμφωνα με αρχαίες πηγές είχε στη διάθεση του εκατομμύρια στρατιώτες, αλλά σήμερα ο αριθμός θεωρείται σαφώς μικρότερος 25.000 ( 100.000- 300.000 με τους βοηθιτικούς), έφθασε στα στενά αργά τον Αύγουστο ή νωρίς τον Σεπτέμβριο.


Λόγω της αριθμητικής υπεροχής των Περσών, οι Έλληνες κατάφεραν να αντισταθούν συνολικά 7 μέρες (συμπεριλαμβανομένου και των 3 ημερών της μάχης), πριν υπερκεραστούν εξαιτίας μιας, από τις γνωστότερες στην ιστορία, προδοσίας. Κατά τη διάρκεια 2 ημερών της μάχης, η μικρή δύναμη υπό την ηγεσία του Λεωνίδα Α' της Σπάρτης έκλεισε τον μόνο δρόμο, από όπου ο περσικός στρατός μπορούσε να περάσει. Μετά τη δεύτερη μέρα της μάχης, ένας ντόπιος κάτοικος ονόματι Εφιάλτης πρόδωσε τους Έλληνες, οδηγώντας τους Πέρσες στα νώτα των Ελλήνων. Φοβούμενος ότι η δύναμη του θα υπερκεραστεί, ο Λεωνίδας, αποφάσισε να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού στρατού, κρατώντας μόνο 300 Σπαρτιάτες, 700 Θεσπιείς, αλλά και περι τους 400 Θηβαίους με το ζόρι και  μερικές εκατοντάδες ακόμα βοηθιτικούς. Όλοι σκοτώθηκαν στη μάχη.


Μετά τη σύγκρουση, ο ελληνικός στόλος στο Αρτεμίσιο έλαβε τα νέα για την ήττα στις Θερμοπύλες. Δεδομένου ότι η στρατηγική τους απαιτούσε νίκη και στις Θερμοπύλες και στο Αρτεμίσιο, και εξαιτίας των μεγάλων απωλειών τους, ο ελληνικός στόλος αποφάσισε να υποχωρήσει στη Σαλαμίνα. Οι Πέρσες κατέλαβαν τη Βοιωτία και την Αθήνα, από την οποία είχαν φύγει οι κάτοικοι. Ωστόσο, αναζητώντας μια αποφασιστική νίκη κατά του περσικού στόλου, ο ελληνικός στόλος κατανίκησε τους Πέρσες στην ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας, στα τέλη του 480 π.Χ.


Φοβούμενος ότι θα παγιδευτεί στην Ευρώπη, ο Ξέρξης υποχώρησε με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του στην Ασία, αφήνοντας το γαμπρό του Μαρδόνιο να ολοκληρώσει τη κατάληψη της Ελλάδας. Τον επόμενο χρόνο, ωστόσο, μετά την αποφασιστική νίκη των Ελλήνων στις Πλαταιές και την καταστροφή του στρατού του Μαρδόνιου, έληξε η περσική εισβολή και μαζί της και οι Περσικοί Πόλεμοι.

Ακολούθησε μια σύντομη τελετή προς τους ηρωικούς πεσόντες

Η μάχη των Θερμοπυλών έμεινε στην Παγκόσμια Ιστορία ως παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και υπακοής στους νόμους της Πατρίδας. Η αντίσταση των Ελλήνων στη μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί παράδειγμα των πλεονεκτημάτων της σκληρής στρατιωτικής εκπαίδευσης, του καλύτερου εξοπλισμού και της ιδιοφυούς χρήσης του εδάφους ως πολλαπλασιαστή δύναμης.


πηγές: http://el.wikipedia.org
Η κύρια πηγή για τους Ελληνο-Περσικούς Πολέμους είναι ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος. Ο Σικελιώτης ιστορικός Διόδωρος, έγραψε στον 1ο αιώνα π.Χ στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του, και επίσης αναφέρει τους Ελληνο-Περσικούς Πολέμους, με πηγή τον Έλληνα ιστορικό Έφορο. Αυτή η πηγή είναι αρκετά συνεπής όπως και αυτή του Ηρόδοτου. Οι Ελληνο-Περσικοί Πόλεμοι επίσης περιγράφονται με λιγότερες λεπτομέρειες από άλλους αρχαίους ιστορικούς συμπεριλαμβανουμένου του Πλούταρχου, του Κτησία της Κνίδου, και χρησιμοποιείται ως παραπομπή από άλλους συγγραφείς, όπως τον Αισχύλο. Αρχαιολογικά ευρήματα, όπως η δελφική Στήλη των Όφεων υποστηρίζουν τη θεωρία του Ηροδότου.

Κατάθεση στεφάνου

Και λίγα λόγια για τη μάχη

Το πανελληνιο αρχαιοπρεπές οπλιτικό άγημα ''ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ'' σε συνεργασία με το οπλιτικό άγημα ''ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΕΣ'' τίμησαν το Σάββατο 6 Αυγούστου 2011 στις Θερμοπύλες τον Λεωνίδα, τους 300 Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσποιείς.



Το πανελληνιο αρχαιοπρεπές άγημα ''ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ''


Τα οπλιτικά αγήματα ''ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ'' και ''ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΕΣ'' στο βάθος

Το οπλιτικό άγημα '' ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΕΣ''

Οι ''ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ'' παρατεταγμένοι

Κινήσεις οπλιτικών αγημάτων


Αναπαραστάσεις μάχης  απο τα οπλητικά αγήματα ''ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ'' και ''ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΕΣ''














Λαμπαδηδρομία προς τον Κολωνό λόφο





Στον Κολωνό λόφο

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2010